Vliesbehang: hoe bereid je je muren voor op schilderwerk?

Alvorens je begint met schilderen is het goed om na te denken of je muur eigenlijk wel klaar is voor een laagje verf. Vliesbehang is dan ook heel handig om oneffenheden op je wand weg te werken.

In dit artikel geven we je mee hoe vliesbehang precies werkt, hoe het wordt aangebracht en wat de vele voordelen zijn.

Waarom vliesbehang?

Voor je je muren kan beginnen schilderen is het van het grootste belang dat de ondergrond egaal is. Als er nog kleine scheurtjes in je muur zitten, kan je die wegwerken met wat pleisterwerk

Dat is echter vaak niet genoeg voorbereiding voor je nieuwe kleurtje. Als je muurverf direct op pleisterwerk aanbrengt loop je namelijk het risico om strepen te zien. 

Plamuur is vrij poreus en neemt verf daardoor heel snel op. Daardoor heb je meer verf nodig om hetzelfde resultaat te verkrijgen. Je muren behangen met vliesbehang lost dit probleem op. 

Het is namelijk zo dat vliesbehang overschilderbaar is. Het is dan ook een makkelijke en snelle manier om je interieur klaar te maken voor een nieuw kleurtje.

Vliesbehang aanbrengen

Om je muren te behangen met vliesbehang zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Doe je dit liever niet zelf? Geen probleem! De ervaren schilders van Verfraai doen dit standaard voor ze beginnen schilderen. Het proces verloopt op de volgende manier.

Papierbehang verwijderen

Het is belangrijk om eerst het papieren behang dat nog op je muur hangt te verwijderen. Het papier zou anders kunnen zorgen voor een oneffen ondergrond. 

Om behang te verwijderen gebruik je liefst een afweekmiddel en een afstomer. Zo ben je er zeker van dat er geen restjes papier achterblijven die moeilijk te verwijderen zijn.

afweekmiddel_behang_verfraai

Gaatjes opvullen

Er zitten waarschijnlijk enkele kleine scheurtjes in je muur die pas zichtbaar worden eens het behang verwijderd is. Vul deze op met wat afwerkplamuur voor je verder gaat.

Vergeet niet om de plamuur voldoende te laten uitdrogen. Pas daarna kan je beginnen met het behangen van je muren.

Vliesbehang plaatsen

Loodlijnen aanbrengen

Voor je begint met het behangen is het een goed idee om loodlijnen aan te brengen op je muur. Zo ben je zeker dat je behang mooi recht wordt aangebracht. 

Vliesbehang snijden

Om het voor jezelf makkelijker te maken is het beter om je vliesbehang op voorhand te snijden. Extra breed behang heeft het voordeel dat je dit later makkelijk kan bijsnijden wanneer nodig.

Muur inlijmen

Daarna breng je behanglijm aan op je muur. Doe dit in brede stroken. Op die manier blijft het vliesbehang beter plakken over de volledige muur. 

Behang inlijmen is in dit geval dus niet nodig. Het is dus heel wat makkelijker dan werken met papierbehang!

Behangen

Nu kan je beginnen met het behangen van je muren. Neem het vliesbehang van je behangtafel en kleef het van boven naar onder. Vergeet niet om je loodlijnen te volgen. 

Het is belangrijk om absoluut geen behanglijm aan te brengen op je vliesbehang zelf.

Schilderen

Eens je muren volledig behangen zijn kan je beginnen met schilderen.

Plafond schilderen

Voordelen vliesbehang

Omdat vliesbehang snel aan te brengen is en het een relatief goedkoop product is wordt het veel gebruikt door schilders. Toch heeft dit type behang nog heel wat extra voordelen.

Makkelijker schilderen

Het is ten eerste heel wat makkelijker om op vliesbehang te schilderen dan rechtstreeks op je muur. Het behang heeft dan ook geen oneffen textuur. 

Door vliesbehang te gebruiken schilder je nooit rechtstreeks op baksteen. Daardoor wordt er ook veel minder verf opgezogen door de ondergrond. Dit is een groot voordeel, want het zorgt ervoor dat je enerzijds minder verf hoeft te kopen en anderzijds dat je sneller klaar bent met schilderen.

Bekijk deze lijst van FOD Financiën om erachter te komen op welke werken het verlaagd tarief van toepassing is.

Download onze gratis inspiratiegids hier!

Lees onze inspiratiegids en kom te weten wat wij allemaal kunnen bieden. Volledig gratis!

Inspiratiemagazine

Kan tegen een stootje

Pleisterwerk heeft het nadeel dat het eigenlijk heel breekbaar is. Zelfs als je slechts even hapert aan je plamuur kan al je harde werk verloren gaan. 

Ook komen er al snel scheuren in je muur door temperatuurverschillen. Door op vliesbehang te schilderen vermijd je deze nadelen.

Door een winterschilder in te schakelen kan je al heel wat besparen op de kosten. Natuurlijk hangt dit ook af van de verdere gemiddelde kosten die je schilder maakt. 

Wil je de voor- en nadelen van een winterschilder bespreken? Contacteer ons met al jouw vragen!

Spaart geld uit

Doordat schilderen op vliesbehang snel gaat en er minder lagen verf nodig zijn voor hetzelfde oppervlak spaar je heel wat tijd en geld uit

Behanger prijs

Verschillende types vliesbehang

Nog een voordeel is dat je verschillende soorten vliesbehang kan kopen. Zo bestaat het product uit vele mogelijke kleuren, van geel over beige tot taupe of paars. 

Ook kan je vliesbehang kopen met een textuur of patroon. Renovlies met stippen of bloemen? Het kan allemaal! Liever toch een extra kleurtje op je vliesbehang? Bij Verfraai bieden we ook decoratieve schildertechnieken aan.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid om bijvoorbeeld glasvezelbehang te kopen met magnetische toepassingen. Foto’s ophangen was nog nooit zo makkelijk!

Zo kan je het product ook gebruiken zonder dat je verf gebruikt. Vliesbehang is een materiaal met vele toepassingen. Je kan vliesbehang kopen in  doe-het-zelf winkels en online webshops.

DIY of schilders inschakelen?

Als je vliesbehang in wil schakelen om bijvoorbeeld je woonkamer een nieuw kleurtje te geven kan je dit natuurlijk ook uitbesteden. De schilders van Verfraai zorgen er standaard voor dat je muren voorbereid zijn met vliesbehang alvorens ze beginnen met schilderen.

Door een ervaren professional in te schakelen ben je er zeker van dat jouw muren perfect worden voorbereid en afgewerkt

Het plaatsen van het renovlies is al inbegrepen in onze prijs. Door op voorhand een offerte aan te vragen heb je een goed idee van wat je uiteindelijk zal betalen voor je schilderwerk. 

Verder heb je het voordeel dat onze ervaren vakmensen je advies kunnen geven over alles wat jouw project aangaat: het type behang, de beste kleur voor je kinderkamer, welke print beter staat… Zo verzekeren we je dat je het beste eindresultaat krijgt.

Klaar om aan je schilderwerken te beginnen met Verfraai? Vraag dan nu je offerte aan.

Binnenschilderwerken

Vraag een offerte of stel je vraag

Verfraai voorziet je graag van antwoord

  • Adres en voorkeuren
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.