Btw op schilderwerken:
hoe zit dat?

Belang van btw

Wanneer je beslist of je graag een vakman wil inhuren voor je schilderwerken is het belangrijk om na te denken over hoeveel belastingen je precies zal moeten betalen. Voor verschillende situaties is er namelijk een ander tarief. In dit artikel bespreken we alles over de btw op schilderwerken. 

De situatie in België is soms nogal verwarrend, maar met deze handige gids weet je meteen waar je aan begint. Op die manier kan je de juiste beslissing maken voor jouw klussen.

Schilder inschakelen

Een verlaagd btw tarief kan zeker een goede reden zijn om na te denken over het inzetten van een professionele schilder. De gemiddelde kosten inclusief btw veranderen zo al snel de totale kosten van jouw project, wat het heel aantrekkelijk kan maken om vakmensen in te schakelen. 

Een schilder inschakelen komt natuurlijk ook met veel andere voordelen: onze vakmensen verzekeren je van een perfect resultaat. Hierdoor krijg je waar voor je geld bij alle geplaatste opdrachten. 

Het lage btw tarief kan een drijfveer vormen om schilders in te schakelen. Bij Verfraai verzekeren we je echter dat je bij elk btw tarief een resultaat krijgt dat het geld waard is.

Natuurlijk is niets zo belangrijk als de kwaliteit en duurzaamheid van je buitenschilderwerk, daarom bieden we je bij Verfraai maar liefst 10 jaar garantie. Dat is ook logisch, want de buitenkant van je woning heeft het hard te verduren aangezien deze een heel jaar door in weer en wind staat.

Vooraleer de schilderwerken aan te vatten hechten wij veel belang aan een grondige inspectie, zo kan je des te langer genieten van een prachtig resultaat.

Zijn er nog ergens oude aluminium ramen, PVC of poorten die verkleurd zijn? Geen zorgen, ook deze kunnen wij (her)schilderen.

Verlaagd btw tarief van 6%

Woning ouder dan 10 jaar

Het verlaagde btw tarief van 6% is van toepassing in bepaalde gevallen. Ten eerste moet je woning ouder zijn dan tien jaar, wat nieuwbouwwoningen al uitsluit van dit lage btw tarief, behalve in één speciaal geval. Meer daarover lees je verder in dit artikel. 

De woning moet ook hoofdzakelijk of uitsluitend gebruikt worden als privéwoning. Het verlaagd tarief kan gebruikt worden voor schilderwerken door een professional – als je je eigen materialen gebruikt, is een verhoogd btw tarief van 21 van toepassing.

Met schilderwerken wordt zowel binnen- als buitenschilderwerk bedoeld, inclusief behangen. Ook de voorbereidende werkzaamheden voor het schilderwerk worden daarin meegerekend.

Geregistreerde schilders​

Ook belangrijk: als je een professionele schilder inschakelt, zorg er dan zeker voor dat die persoon officieel geregistreerd is. Anders betaal je nog steeds 21% btw. 

Door een professionele schilder van Verfraai in te schakelen voor deze taken verkrijg je dus niet alleen een mooier resultaat, je bespaart ook nog eens heel wat geld!

Om ervoor te zorgen dat je aan de voorwaarden voldoet, schakel je dus best een schildersbedrijf in. Op die manier ben je er zeker van dat er enkel schilderwerk gebeurt en dat het verlaagde btw tarief geldt. 

Vanaf het moment dat je schilders andere dingen dan schilderwerkzaamheden uitvoeren, zoals het installeren van ramen, het herstellen van kozijnen of het leggen van betonnen ondergronden, betaal je meteen het normale btw tarief van 21%.

Tarief van 21%

Woningen jonger dan 10 jaar

Op huizen die je als privéwoning gebruikt en die jonger zijn dan 10 jaar is een luxe-tarief van 21% btw van toepassing. Nieuwbouwwoningen vallen dus ook onder deze btw regeling. 

Gebruik maken van schilders kan in deze gevallen toch nog steeds heel voordelig zijn! Door het inschakelen van een professioneel schildersbedrijf zoals Verfraai ben je er zeker van dat het schilderwerk van je woning perfect in orde zal zijn, zodat je er nog jaren van kan genieten. Dat geldt voor zowel binnen- als buitenschilderwerk.

Niet-privé woningen

Dat hoge tarief is ook van toepassing als je woning een vakantiewoning is of als het gebruikt wordt voor professionele doeleinden. Daarbij maakt de leeftijd van het gebouw niet uit voor het btw tarief. 

Het btw tarief van 21% kan uiteindelijk wel worden weggewerkt dankzij de mogelijkheid om het inzetten van professionals af te schrijven in de boekhouding van je bedrijf.

Eigen materialen kopen

Als je je eigen materialen koopt, zal je ook 21% btw moeten betalen. Hetzelfde geldt als je de schilder ook zaken naast schilderwerk aan laat pakken. 

Investeer daarom in de schilders van Verfraai om ervoor te zorgen dat je kunt genieten van een laag btw tarief en om de extra kosten van een onbevredigend resultaat van een doe-het-zelf poging te vermijden.

Bedrijven

Bedrijven betalen altijd 21%, maar zij kunnen de kosten van de vakmensen wel verwerken in hun boekhouding. Betalen voor een schildersbedrijf, zelfs zonder een btw verlaging, kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf er fantastisch uitziet voor een goede prijs. 

De kosten van het schilderwerk zijn het zeker waard eens je het indrukwekkende product ziet, waar je nog lang van zult kunnen genieten.

Download onze gratis inspiratiegids hier!

Lees onze inspiratiegids en kom te weten wat wij allemaal kunnen bieden. Volledig gratis!

Inspiratiemagazine

Speciale gevallen

Sociale woningen

In enkele gevallen kan het btw tarief er nog iets anders uitzien. Voor werk in de sociale woningbouw betaal je bijvoorbeeld slechts 12% btw. 

Deze voordelige btw verlaging zorgt ervoor dat je, onafhankelijk van de ouderdom van je woning, aan een lagere prijs schilderwerk kan laten uitvoeren.

Appartementen

Bij appartementen moet het tarief bekeken worden door de syndicus om te weten wat van toepassing is. 

Er kunnen verschillende btw tarieven van toepassing zijn, dus het is altijd belangrijk om je goed te informeren bij de syndicus van het complex. Op die manier mis je geen enkele kans voor een verlaagde btw.

Woning afbreken en opbouwen

Als je je woning volledig laat afbreken en opnieuw laat opbouwen wordt het niet in alle gevallen gezien als een nieuwbouw. In sommige steden heb je dan kans op een verlaagd tarief van 6%. Dit hangt af van stad tot stad, dus je bekijkt dit best zelf eens in detail.

Deels privé woning

Een woning die voor meer dan 30% voor professionele doeleinden gebruikt wordt kan enkel het verlaagde tarief van 6% toepassen op het privégedeelte van de woning, en dat enkel als het voldoet aan de regels zoals die eerder werden uitgelegd. 

Genieten van het lage btw tarief voor slechts een deel van de woning kan echter al een groot verschil betekenen in de uiteindelijke prijs.

Woning afbreken en opbouwen

Als je je woning volledig laat afbreken en opnieuw laat opbouwen wordt het niet in alle gevallen gezien als een nieuwbouw. In sommige steden heb je dan kans op een verlaagd tarief van 6%. Dit hangt af van stad tot stad, dus je bekijkt dit best zelf eens in detail.

Deels privé woning​

Een woning die voor meer dan 30% voor professionele doeleinden gebruikt wordt kan enkel het verlaagde tarief van 6% toepassen op het privégedeelte van de woning, en dat enkel als het voldoet aan de regels zoals die eerder werden uitgelegd. 

Genieten van het lage btw tarief voor slechts een deel van de woning kan echter al een groot verschil betekenen in de uiteindelijke prijs.

gebouw_constructie

Wat zijn de voordelen voor jou?

Als je woning ouder is dan 10 jaar is het sowieso interessant om een vakman in te schakelen vanwege het verlaagde btw-tarief, maar ook in andere gevallen is het een goed idee om een professionele schilder van Verfraai in te huren! 

Door onze ervaren werknemers aan de slag te zetten krijg je gegarandeerd een prachtig resultaat waar je nog lang van zult kunnen genieten. 

Onze schilders zorgen ervoor dat je woning er stralend uitziet – en dat het perfect is afgewerkt. 

Als je de schilders van Verfraai inschakelt kan je er zeker van zijn dat je woning zowel voor binnenschilderwerk als voor buitenschilderwerken voldoet aan jouw verwachtingen. We leveren altijd een egaal en bevredigend resultaat af. 

Dankzij onze ervaren schilders en expertise als bedrijf garanderen we een kwaliteitsvolle afwerking waarbij je waar krijgt voor je geld! 

Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie en advies.

Vraag een offerte of stel je vraag

Verfraai voorziet je graag van antwoord

  • Adres en voorkeuren
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.