Hoeveel kost mijn schilderwerk precies?

Wanneer je eraan denkt om een stuk van je woning te schilderen is het uiteraard belangrijk om te weten hoeveel zo’n werk precies kost. Met deze gids ontdek je welke factoren de prijs van schilderwerken beïnvloeden, hoe het zit met de prijzen per type schilderwerk en waarom je best een schilder inschakelt. 

Zo weet je meteen wat je kan verwachten eens je begint aan jouw project!

Hoe wordt de prijs opgebouwd?

Wat je uiteindelijk betaalt hangt af van een paar verschillende kosten.

Arbeidskost

Ten eerste is er de grootste kost: de arbeidskost. Een schilder inhuren kan wel iets kosten, maar je krijgt altijd waar voor je geld met een erkend schilder van Verfraai!

Materiaalkost

Het tweede deel van de kost is de materiaalkost. Voor een mooi eindresultaat is de verf uiteraard van het grootste belang, maar ook de primer, borstels en eventuele huur van een steiger wordt hierin aangerekend. 

Voorrijkosten

Vervolgens zijn er nog de voorrijkosten. Hoe dichter het schildersbedrijf bij jouw woning in de buurt is, hoe goedkoper het wordt. Kies daarom lokaal en krijg de beste deal!

Btw tarief

Ook het btw tarief speelt mee in wat je precies betaalt. Als je een schildersbedrijf inhuurt voor binnenschilderwerk of buitenschilderwerk en je woning ouder is dan 10 jaar kan je genieten van een verlaagd btw tarief van 6%. 

Meer over het btw tarief in één van onze andere artikels.

Wat kost een schilder?

Om je woning te laten schilderen door een schilder zoals een van de professionele vakmensen van Verfraai hangt de prijs af van enkele factoren. 

Afhankelijk van het project werkt de schilder met een vast uurtarief of met een prijs per vierkante meter. Voor grote oppervlaktes wordt vaker een prijs per vierkante meter gebruikt. 

Ook de voorbereidende werkzaamheden bepalen mee de exacte prijs. Je kan dit zelf doen om de kosten te drukken, maar als het misloopt zal dat extra kosten met zich meebrengen. 

Onze vakmensen van Verfraai zijn experts in het voorbereiden van je muren en in het uiteindelijke schilderwerk! 

Er zijn verschillende schilderwerken mogelijk, en de precieze soort bepaalt voor een groot stuk mee wat je uiteindelijk betaalt. Meer daarover verder in dit artikel. 

Tenslotte is de bereikbaarheid van het te schilderen oppervlak ook belangrijk. Moeilijk bereikbare plekken zorgen ervoor dat de gemiddelde kosten opnieuw stijgen.

Concrete prijzen per soort schilderwerk

Eerst en vooral wordt er een onderscheid gemaakt tussen binnenschilderwerk en buitenschilderwerk. Vervolgens is het ook belangrijk om te kijken naar heel specifieke projecten in je huis. 

Kosten binnenschilderwerk

Binnen kost een schilder meestal meer per uur. Als er gewerkt wordt met een prijs per vierkante meter ligt dat voor de muren en plafonds gemiddeld iets goedkoper. Natuurlijk hangt het af van het soort oppervlak waarmee gewerkt wordt op welke manier de prijs wordt bepaald. 

De gemiddelde kostprijs hangt af van de grootte en de bereikbaarheid van het oppervlak, hoeveel lagen er nodig zijn, de gebruikte verf en nog enkele andere factoren die verder in het artikel aan bod komen. 

Die prijs is natuurlijk ook afhankelijk van het type verf en van de aanbreng. Bij Verfraai maken we gebruik van de kwalitatieve verf van Boss Paints om jouw woning een nieuwe kleur te geven!

Binnenschilderwerken

Kosten buitenschilderwerk

Vanwege het duurdere materiaal zijn buitenschilders iets duurder, maar het is het zeker waard voor een prachtige nieuwe gevel. 

Je mikt hier dan ook op een iets hogere prijs vanwege een andere soort verf, meer voorbereiding, meer materiaal en het eventuele gebruik van steigers.

Trap schilderen

Als het om een trap gaat hangt alles af van hoe hoog de trap is en hoe bereikbaar alle treden zijn. 

Afhankelijk van welke trap het is kan het hier gaan om één of meerdere keren primer aanbrengen, schuren, schoonmaken en één of twee lagen met de finale kleur.

Deur schilderen

Gemiddeld kost het schilderen van zowel de deur als de deurpost niet al te veel. Daarin wordt het voorlakken en aflakken meegerekend. Ook hier hangt alles af van de voorbereiding en de materiaalkosten, inclusief arbeidsloon. 

Ramen schilderen

Per raam tel je meestal slechts een lage som neer, vanwege het kleine oppervlak. Daarmee worden je kozijnen in een prachtig nieuw kleurtje gestoken!

Dakkapel schilderen

Een dakkapel is vaak iets moeilijker bereikbaar voor de schilder, dus hier moet je rekening houden met een iets hogere prijs voor een perfect resultaat.  

In dit artikel van Schilder-prijs.be krijg je een handig overzicht van de bovenstaande informatie over de verschillende schilderwerken. Daarin krijg je ook meer specifieke prijzen, zodat je een beter idee krijgt van hoeveel je schilderwerk je gaat kosten. Vraag echter altijd een offerte aan bij een goede schilder. Dan weet jij ook precies voor welke kwaliteit je betaalt.

Download onze gratis inspiratiegids hier!

Lees onze inspiratiegids en kom te weten wat wij allemaal kunnen bieden. Volledig gratis!

Inspiratiemagazine

Prijzen gevel schilderen per soort woning

Wat voor woning je hebt, bepaalt ook mee hoeveel er precies geschilderd moet worden. Daardoor verandert de prijs afhankelijk van de verschillende types woningen. 

In al deze gevallen gaat het om buitenschilderwerk.

Appartement

Voor een appartement leg je gemiddeld het kleinste bedrag neer. Natuurlijk hangt dit volledig af van de grootte van je woning, de bereikbaarheid van alle muren en of er een steiger nodig is.

Tussenwoning (tussen twee andere huizen)

Dit is nog steeds relatief goedkoop, al hangt het er ook hier van af hoeveel voorbereiding er precies nodig is en welk materiaal gebruikt wordt. 

Druk de prijs van je schilderwerk door met je buren te overleggen of zij hun gevels ook willen laten schilderen. Zo kan je eventueel gebruik maken van een kwantumkorting! Bespreek dit met je schilder om erachter te komen van welke voordelen je kan genieten.

Hoekhuis

Ook hier hangt de prijs af van hoe bereikbaar alle oppervlaktes zijn en hoeveel werk de vakmensen hebben. 

Vrijstaand huis

Vanwege de grotere oppervlakte is dit ook het duurst. Toch is het duurdere prijskaartje het zeker waard – je huis ziet er meteen als nieuw uit!

Vraag nu een offerte aan bij Verfraai en ontdek welk tarief wij je bieden voor een geweldige gevel!

Hoe druk ik de gemiddelde kostprijs?

Er zijn enkele dingen waar je rekening mee kan houden om de prijs van schilderwerken naar beneden te halen. 

De schilder een handje helpen

Materiaal leveren

Zo kan je bijvoorbeeld, in samenspraak met je schilder, het materiaal zelf leveren. In de meeste gevallen hanteert de schilder daarin eigen regels, dus weet dat dit niet altijd mogelijk is. 

Zelf schilderen

Door zelf mee te helpen met de schilderwerken druk je de arbeidskost, maar hou er rekening mee dat de professional hierin het laatste woord heeft. Sommige grote klussen zijn nu eenmaal te moeilijk voor doe-het-zelvers. 

Je kan bijvoorbeeld wel zelf de voorbereidende werken aanpakken. Deze zijn meestal makkelijk genoeg om zelf te doen zonder problemen.

verfraai_schilderwerken

Tips

Toch zijn er verschillende factoren die het moeilijker kunnen maken om zelf voorbereidend werk te doen. Lees dan ook deze tips goed door!

Indien je een nieuwbouwwoning hebt is het belangrijk een onderscheid te maken tussen behangklare en sausklare muren. Sausklare muren zijn al gestuct en kunnen dus geschilderd worden, maar dit is niet het geval voor behangklare muren. 

Je kan in dat geval de muur laten stucen door een professional, maar je kan er ook voor kiezen om de muur zelf te behangen of er glasvezel op aan te brengen. Vervolgens kan je daarover schilderen. 

Het is ook mogelijk om structuurverf aan te brengen. In dat geval zorg je er best wel voor dat alle gaatjes in je muur zijn opgevuld en gladgeschuurd en dat je een voorstrijk aanbrengt. 

Als je ervoor kiest om een nieuwbouw te stucen moet je er rekening mee houden dat je muren kunnen scheuren omdat er nog veel vocht in het beton zit. Het duurt wel een tijdje voor dit vocht helemaal uit je muren verdwenen is.

Plannen

Indien mogelijk kan je de schilderwerken plannen in de winter. Omdat schildersbedrijven dan minder werk hebben gaat de gemiddelde prijs omlaag naar gemiddeld 19 tot 30 euro per vierkante meter of tussen 21,50 en 34 euro per uur. Een winterschilder inschakelen is dus een goed idee!

Sommige bedrijven maken gebruik van een systeem met kwantumkorting. Daardoor daalt de gemiddelde prijs als je met een aantal mensen dezelfde schilder aanneemt. 

Informeer je hierover bij jouw schilder!

Je kan ook meerdere opdrachten in je eigen woning bundelen in één pakket om het voordeliger te maken. Op die manier kan je er zeker van zijn dat alles met dezelfde precisie en oog voor detail wordt afgewerkt. 

Vergelijk schilders! Het is belangrijk om offertes te vergelijken om te zien bij wie je de beste prijs en kwaliteit krijgt voor jouw project. Vraag nu je offerte aan bij Verfraai en wees verzekerd van een prachtig resultaat voor een correcte prijs!

Waarom een schilder inschakelen?

Als je een professionele schilder inhuurt geniet je van een hoop voordelen! De vakmensen bij Verfraai zijn allemaal gediplomeerde schilders met jaren ervaring. Ze kennen elk soort project op hun duimpje!

Een goede schilder zorgt ervoor dat jouw woning een nieuwe glans krijgt door de juiste soort verf te gebruiken voor jouw projecten. Ze weten precies hoeveel lagen nodig zijn voor welk oppervlak en brengen die met veel expertise aan. 

Onze schilders geven je graag informatie over de verschillende kleurcombinaties en verftypes die mogelijk zijn. Op die manier ben je er zeker van dat je nog jaren gelukkig zal zijn met het resultaat. 

Ook hoef je geen eigen materialen aan te schaffen. Onze kwaliteitsvolle verf garandeert een mooiere afwerking dan wat je met goedkope verf zou bekomen.  

De vakmensen van Verfraai staan er ook op dat je woning terug schoon wordt achtergelaten eens ze klaar zijn met hun opdracht. Zo hoef je je daar ook al geen zorgen om te maken!

Neem vandaag nog contact met ons op om jouw project te bespreken!

Vraag een offerte of stel je vraag

Verfraai voorziet je graag van antwoord

  • Adres en voorkeuren
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.